Cara Belajar Forex

TEORI DASAR DASAR TRADING FOREX.

Di dalam artikel ini telah dirangkum beberapa tahapan cara cepat belajar forex untuk pemula secara lengkap. Artikel ini merupakan metode tercepat bagi anda yang ingin belajar mejadi trader forex dalam waktu 1 jam saja, hanya dengan teori dasar secukupnya dan dilanjutkan dengan simulasi trading dengan akun demo secara gratis. Tidak hanya itu, pada artikel ini anda juga akan diajarkan cara membuka akun real untuk menjadi trader forex sesungguhnya. Apakah anda sebelumnya telah mengenal apa itu forex ? Jika belum, maka anda telah menemukan artikel yang tepat untuk mempelajari forex secara singkat dan lengkap.

Terdapat 19 point penting yang dibutuhkan seorang pemula untuk mendapatkan keuntungan dari perdagangan forex. Point point yang akan dipelajari meliputi teori dasar dan simulasi trading forex pada artikel ini adalah sebagai berikut:
Pengertian forex, trader forex dan trading Forex.
Syarat menjadi trader forex.
Keuntungan dari trading forex.
Kelebihan Trading Forex.
Konsep konsep dan istilah dasar seputar forex.
Perbandingan Perdagangan Uang Biasa dan Trading Forex Online.
Cara Menghitung Keuntungan Dari Trading Forex Online.
Perbandingan keuntungan antara membeli mata uang di money changer dan trading forex online.
Fungsi Dan Manfaat Lot, Sistem Margin dan Leverage.
Apa itu aplikasi metatrader.
Cara instal metatrader 4 di komputer.
Cara membuka akun demo trading.
Cara melakukan jual beli (buy dan sell) pada market forex dengan metatrader 4.
Cara mendapatkan keuntungan dari trading forex.
Simulasi trading dengan akun demo forex.
Belajar analisa teknikal.
Belajar analisa Fundamental.
Cara membuka akun real dan menjadi trader forex sesungguhnya.
Kesimpulan.

Cara Cepat Belajar Forex Untuk Pemula

Secara garis besar, Trading forex merupakan sebuah cara untuk mendapatkan keuntungan dari jual beli mata uang yang dilakukan secara online. Dengan menyetorkan sejumlah dana kepada perusahaan forex (broker forex) anda dapat melakukan perdagangan mata uang dengan menggunakan aplikasi metatrader (MT4). Di dalam perdagangan forex ini anda dapat menggunakan dua analisa untuk mengetahui arah pergerakan harga mata uang yaitu menganalisa secara teknikal dan fundamental. Nah, pada artikel ini terdapat 19 point penting yang akan dibagi menjadi dua materi pelajaran yaitu teori dasar trading forex dilanjutkan dengan praktek trading. Perlu di ingat, anda tidak perlu mengeluarkan dana untuk melakukan simulasi trading forex ini. Tanpa modal, tanpa uang, semua Gratis !
Cara Cepat Belajar Forex Untuk Pemula
Cara Termudah Dalam Belajar Forex

TEORI DASAR DASAR TRADING FOREX.

1. Pengertian forex, trader forex dan trading Forex.

Forex adalah pertukaran mata uang yang satu dengan mata uang yang lainnya. Dalam bahasa Indonesia forex juga disebut sebagai Valuta Asing (Valas). Dalam bahasa Inggris forex sendiri merupakan singkatan dari dua buah kata yaitu foreign dan exchange.
Trader forex adalah Orang yang melakukan trading di pasar forex (pelaku forex).
Trading forex adalah transaksi jual atau beli yang dilakukan pada pasar forex.

2. Syarat menjadi trader forex.

Untuk menjadi trader forex terdapat beberapa persyaratan diantaranya adalah modal (berupa dana) , laptop / smartphone, identitas resmi seperti KTP, e-mail, nomor handphone serta rekening tabungan bank. Berikut ini detail persyaratan lengkapnya :
Dana.
Dana yang dibutuhkan berupa modal sejumlah uang. Hanya dengan uang Rp. 100.000 pun anda dapat membuka akun forex di perusahaan perdagangan international forex. Namun saya sarankan untuk memulai trading dengan minimal modal uang 1 juta rupiah. Mengapa ? Ibarat anda membawa mobil dengan membawa uang 100 ribu dan 1 juta. Anda tetap dapat pergi mengendarai mobil dengan hanya membawa uang 100 ribu tersebut, namun bayangkan jika di tengah jalan mobil anda mengalami mogok ??? cukup uang segitu untuk perbaikan ke bengkel ??? bawalah uang lebih untuk berjaga jaga, safety first bro !
Laptop / smartphone + koneksi internet.
Merupakan alat yang digunakan untuk melakukan trading dan harus memiliki akses internet. Sebagai pemula saya sarankan untuk memulai menggunakan laptop karena memiliki fitur yang lebih banyak dibandingkan smartphone (Android, Iphone dsb).
Identitas.
Siapkan kartu pengenal seperti KTP, SIM, Kartu Keluarga atau identitas kenegaraan lainnya. Hal ini digunakan untuk melakukan registrasi pada broker forex (perusahaan tempat melakukan trading nantinya).
E-mail dan nomor handphone (bukan telp rumah).
Digunakan untuk registrasi dan verifikasi pada broker forex ketika anda mendaftar menjadi real trader forex.

 

CUBA AKAUN DEMO

BUKA AKAUN SEBENAR

Rekening tabungan.
Digunakan untuk penyetoran dan penarikan dana kepada pihak broker. Identitas rekening tabungan disini harus memiliki nama yang sama dengan KTP. Anda dapat menggunakan rekening bank BCA, Mandiri, BNI, BRI ataupun rekening online seperti Paypal, Fasapay, Neteller dan sebagainya sesuai ketentuan yang berlaku di perusahaan tempat anda mendaftar.

3. Keuntungan dari trading forex.

Tidak ada batasan keuntungan dalam trading forex, semakin banyak anda profit dalam bertransaksi semakin besar pula keuntungan yang anda dapatkan. Anda dapat meraup keuntungan semaksimal mungkin baik dengan cara membeli atau menjual uang pada pasar forex.

4. Kelebihan trading forex.

Trading forex memiliki kelebihan yang dapat dipertimbangkan dalam mengembangkan dana bagi anda. Beberapa kelebihan umum trading forex diantaranya adalah :
Murah.
Walau hanya dengan modal sedikit anda dapat menghasilkan keuntungan yang cukup besar. Hal ini dikarenakan pada trading forex terdapat “LEVERAGE” yang memungkinkan anda melakukan transaksi yang besar dengan modal yang kecil, biasanya mencapai 1:100 dari modal yang kita miliki dan bahkan ada juga broker yang menawarkan hingga 1:3000.
Meriah.
Perputaran uang yang terjadi di pasar forex merupakan perputaran uang yang terbesar di dunia yaitu mencapai 4 triliun dollar amerika.
Mudah.
Hanya dengan memahami konsep dasar trading anda dapat menjadi trader forex dan menghasilkan keuntungan sebesar besarnya dengan teknik dan analisa anda sendiri. Anda tidak perlu takut karena tidak memahami matematika, anda juga tidak perlu takut karena tidak memahami ekonomi atau bahkan anda tidak mengerti tentang teknologi. Tenang saja, trading forex sangat mudah dilakukan bahkan bagi orang yang gaptek, anda juga tidak harus memahami ilmu ekonomi dan matematika dalam mempelajarinya. Mengapa ??? karena kalau urusan itung itungan duit semua orang pada jago kan

Best Forex Broker

CUBA AKAUN DEMO

BUKA AKAUN SEBENAR

AMANA CAPITAL 

Bank peringkat teratas: Perkhidmatan Perbankan Amana Capital (simpanan & pengeluaran) disediakan oleh bank-bank tempatan dan antarabangsa yang terkemuka.
Produk Dagangan: Pelbagai instrumen kewangan termasuk Forex (Mata Wang), Logam Lani (Emas, Perak) dan Niaga Hadapan (Minyak Mentah, Indeks-indeks saham).
Platform Dagangan: Pelbagai perisian dagangan termasuk MetaTrader4 untuk Komputer Peribadi, MAC dan Telefon Pintar (iOS, Android).

Harga dan Pelaksanaan: Spread yang amat kompetetif, leveraj yang fleksibel sehingga 1:500, ketersediaan lot mini dan makro serta pelaksanaan pasaran dengan gelinciran positif dan tiada sebut harga semula.

Pelbagai kaedah pembiayaan akaun: Pembiayaan melalui Pindahan Kawat Bank dan Kad Kredit/Debit menggunakan ruangan ahli Amana Capital.
Kajian dan Analisis: Ramalan analisis pasaran harian dan peringatan SMS yang dibawa kepada anda oleh Portal kewangan Amana Capital souqelmal.com, sebagai tambahan kepada pembekal penyelidikan terkemuka lain seperti Trading Central, Claws and Horns dan Autochartist.
Perkhidmatan Pelanggan Khas: Sokongan pelanggan berbilang bahasa 24 jam melalui telefon, sembang langsung, e-mel dan media sosial.

Peraturan Pelbagai Negara yang Unggul: British FCA (Nombor Pendaftaran: 605070), Emirati DFSA (Nombor Pendaftaran: F003269), Bank Pusat Lubnan (Nombor Pendaftaran: 60) dan Cyprus CySec (Nombor Pendaftaran: 155/11).
Akaun Pelanggan Berasingan: Dana pelanggan adalah benar-benar berasingan dari dana Amana Capital.

Perlindungan Deposit: Perlindungan dana pelanggan oleh British FSCS (Financial Services Compensation Scheme) (Skim Pampasan Perkhidmatan Kewangan) & ICF Cyprus (Investor Compensation Fund) (Dana Pampasan Pelabur).
Sistem Pengurusan Risiko yang Mantap: Renti Rugi, Ambil Untung, Renti Beli/Jual dan Had Beli/Jual untuk menguruskan risiko dan mengambil kesempatan daripada pergerakan pasaran.

Ditadbir oleh Undang-undang Eropah: Arahan MiFID (MiFID Directive) dengan objektif utama untuk meningkatkan ketelusan kewangan, meningkatkan persaingan, dan menawarkan perlindungan konsumer yang lebih luas dalam perkhidmatan pelaburan.
Kepimpinan dan Profesionalisme: Pemegang saham dan pasukan termasuk profesional dengan pengalaman daripada syarikat-syarikat antarabangsa dan serantau.
Diaudit oleh Firma-Firma Audit Terbaik: Diaudit oleh firma audit antarabangsa yang terkenal seperti PWC.

 

CUBA AKAUN DEMO

BUKA AKAUN SEBENAR

Profesionalisme
dan Keselamatan
Bekerja dalam persekitaran kawal selia yang sangat ketat untuk pelanggan-pelanggan kami dengan penuh ketelusan dan profesionalisme.

Amana Why Choose US
Tumpuan Kepada
Pelanggan-Pelanggan Kami
Menyesuaikan Perkhidmatan kami kepada Pedagang Arab.

Amana Regions
Kehadiran fizikal Kehadiran geografi atau melalui rangkaian rakan-rakan niaga seluruh rantau ini untuk sokongan pelanggan yang lebih baik.
Persefahaman mendalam mengenai pelanggan di Timur Tengah: Memahami budaya bagi semua pelanggan kami.
Profesional dan Sokongan Pelanggan Dwibahasa sepanjang masa: Pasukan sokongan pelanggan profesional kami bersedia untuk membantu anda dengan soalan anda dengan serta-merta
Pilihan pembiayaan tempatan dengan deposit dan pengeluaran pantas: bekerjasama dengan bank-bank tempatan dan memudahkan pelaksanaan yang pantas bagi deposit dan pengeluaran.
Bahan Pendidikan Arab tulen: Portal pendidikan kami, SouqElmal.com menawarkan peralatan dan bahan pendidikan yang asli untuk manfaat pedagang kami.

Baca ulasan broker Forex. Terdapat banyak laman – laman sesawang yang menyediakan ulasan – ulasan ini dan kami juga menyediakan ulasan kami sendiri yang mana kami hanya akan menyarankan broker forex terbaik dan tidak akan menyarankan broker penipu. Ulasan broker Forex akan menunjukkan maklumat spesifik tentang platform berdagang secara ringkas. Jadi ia tidak hanya memberitahu anda broker mana yang selamat dan mana tidak, akan tetapi ia juga menyediakan fakta – fakta terawal untuk anda tahu sebelum mendaftarkan diri. Sebagai contoh, sekiranya anda pernah mendengar tentang broker yang boleh menjana keuntungan, reaksi pertama anda mungkin adalah untuk melawat laman sesawangnya untuk mendaftarkan diri secara rasmi dan membuka akaun di sana – Akan tetapi semasa anda melakukan ini, anda mungkin akan menyedari bahawa anda tidak boleh menggunakan laman ini kerana – mungking broker ini menghadkan rakyat negara anda atau anda tidak boleh gunakan cara deposit yang disenaraikan. Ulasan broker forex akan menyediakan maklumat ini untuk anda terlebih dahulu agar anda tidak akan kerugian masa.

Penyelidikan

Buat penyelidikan anda sendiri. Anda boleh mencari broker forex terbaik dengan membuat penyelidikan anda sendiri. Sudah tentu ini akan mengambil masa, akan tetapi masa itu bukan lah terbuang begitu sahaja. Penyelidikan ini akan memerlukan anda untuk menilai broker – broker yang berlainan yang anda temui dalam internet dan juga mengenal pasti ciri – ciri mereka dan apabila anda membuat sebegitu, anda akan tahu apa yang anda jangkakan daripada broker – broker tersebut. Tetapi bagaiman anda membuat penyelidikan anda? Ia adalah amat mudah. Lawati forum – forum yang ada perbincangan pedagang dan lihat apa pedagang besar sedang berbincang. Buat senarai broker – broker yang sering dibincangkan dan mula siasat satu demi satu. Lawat halaman – halaman penilaian yang ada pendapat pakar yang juga telah berbincang tentang platform yang sama dan tidak lama kemudian anda akan ada antara 10 sehingga 20 broker dalam senarai anda. Mula melawat laman sesawang rasmi mereka dan tengok yang mana satu memenuhi kehendak anda.

 

CUBA AKAUN DEMO

BUKA AKAUN SEBENAR

Google Kata Kunci

Semasa membuat penyelidikan secara dalam talian untuk mencari broker Forex terbaik dalam pasaran pada hari ini, gunakan pencarian pelayar dan lihat apa yang Google sarankan untuk platfrom berdagang yang bermanfaat untuk anda. Cari kata kunci yang lazim seperti “broker Forex utama”, “broker Forex terbaik”, “broker Forex terhebat”, “broker pedagang Forex”, “Broker Forex yang dipercayai” dan lain – lain. Anda akan pada akhirnya mencipta sebuah senarai yang anda boleh gunakan tetapi ia mungkin akan menjadi lebih panjang daripada yang sebelum ini. Apabila anda telah ada sebuah senarai di depan anda, anda boleh mula melawat halaman – halaman tersebut. Buat pelaburan kecil untuk deposit dengan setiap broker dan berdagang sikit dengan setiap satu dan lihat mana satu yang mempunyai persekitaran yang mudah dan boleh dipercayai. Sudah tentu, pencarian sebegini untuk broker Forex yang dipercayai mungkin agat berisiko dan mahal, dan sekiranya ia adalah macam itu, jangan risau, kerana terdapat alternatif percuma untuk anda. Sesetengah broker yang ada dalam senarai broker Forex utama Google anda mungkin menawarkan ciri – ciri hebat untuk akaun demo. Akaun demo adalah sangat bagus kerana ia menawarkan anda peluang untuk berdagang secara percuma dan untuk menguji broker tanpa melabur atau meletakkan risiko pada peruntukan anda. Akaun demo memerlukan pendaftaran rasmi pada laman tetapi ia tidak memerlukan sebarang deposit minimum. Anda mungkin menggunakan akaun ini untuk berdagang tanpa sebarang keuntungan atau kerugian kerana ia dianggap sebagai latihan sahaja. Anda juga patut gunakan ciri – ciri akaun demo sekiranya anda seorang pemula kerana akan tibanya satu saat yang mana teori – teori yang ada akan memenatkan anda dan anda ingin berlatih apa yang anda telah pelajari. Cara terbaik untuk berbuat sedemikian tanpa sebarang risiko adalah dengan menggunakan akaun demo. Akhir sekali, anda patut sedar yang akaun demo tidak akan bertahan untuk selamanya. Ia ada percubaan jangka masa yang spesifik dan biasanya ia mengambil masa sebanyak dua bulan untuk pedagang membiasakan diri dengan platform tersebut. Selepas itu, pedagang diperlukan untuk membuat deposit pertama mereka untuk terus kekal pada laman web tersebut sebagai pelanggan rasmi dengan akaun rasmi.
Broker Forex utama sedang menunggu anda dan apa yang anda perlu lakukan ialah mencari mereka dan mendaftar secara rasmi pada laman sesawang mereka. Apabila anda berbuat sedemikian, anda akhirnya boleh memulakan pengalaman berdagang anda dan mula menjana wang daripada pasaran kewangan. Walaupun kami menghargai semangat anda, kami tidak mahu anda untuk kecewa, oleh itu kami ingin memberi amaran awal kepada anda yang keuntungan dan wang besar tidak akan datang dengan serta – merta. Pedagang bekerja untuk bertahun lamanya untuk mecapai tahap pengalaman yang boleh menggantikan pekerjaan biasa dan membawa lebih banyak wang kepada keluarga mereka atau pun bajet. Akan tetapi, jangan putus harapan! Suatu hari nanti, anda boleh juga jadi seperti mereka. Ia cuma mengambil masa dan pengalaman! Kami harap anda akan jadi pedagang yang berjaya!

Broker Forex Terbaik

Main Forex

Broker Forex terbaik bukan lah rahsia atau pun tersembunyi, dan sekiranya terdapat mana – mana pedagang ataupun pemula yang percaya bahawa hanya sesetengah pihak istimewa 

yang terpilih saja boleh berdagang pada platform yang boleh bagus dan boleh dipercayai, tanggapan mereka adalah salah. Semua broker Forex, baik dan buruk, bebas digunakan oleh mana – mana pedagang tidak kira tahap pengalaman, bajet atau pelaburan. Cara untuk mencari broker Forex terbaik dan selamat adalah dengan mengetahui mana dan bagaimana untuk mencari mereka. Kita boleh menganggapnya sebagai proses penapisan, tetapi ianya tidak berkaitan dengan nasib atau pun dipilih secara spesifik kerana broker forex terbaik adalah di luar sana untuk ditemui. Anda mungkin juga telah melihatnya tanpa menyedarinya. Akan tetapi anda tidak akan lagi membuat sebarang kesilapan atau pun terlepas pandang mulai sekarang kerana anda hanya akan dapat mencari sistem yang bolh dipercayai untuk berdagang hanya dengan mengikut panduan kami dan mendengar saranan kami.

 

Teknik Forex Sebenar

Kami faham betapa pentingnya untuk anda mempunyai broker perdagangan Forex yang boleh dipercayai dan kami tahu anda tidak mahu orang yang tidak dikenali memberitahu anda di mana anda harus berdagang dan laman mana untuk mendaftarkan diri. Walaubagaimainapun anda harus yakin yang anda telah menjumpai tempat yang betul untuk mendapatkan semua maklumat yang diperlukan oleh setiap pedagang untuk membantu mereka mencari broker Forex terutama. Kumpulan kami terdiri daripada invididu seperti anda yang kebetulannya mempunyai lebih banyak pengalaman dalam industri ini. Kebanyakan ahli kumpulan kami adalah bekas pedagang dan mereka mempunyai intuisi dan kemahiran untuk mengenal pasti broker Forex yang selamat dan menilainya. Apabila kami menilai mana – mana broker perdagangan Forex, kami mengambil kira pelbagai perkara termasuk reputasi mereka dan juga maklum balas pelanggan tulen daripada forum – forum dan laman – laman web untuk perbincangan dagangan. Ini adalah kelebihan terbaik ulasan kami kerana kami menunjukkan pendapat professional di samping pendapat – pendapat pelanggan tentang broker – broker tertentu. Anda akan diberikan semua maklumat yang anda perlukan sebagai asas untuk mempertimbangkan sama ada anda ingin mencuba setiap broker dan laman web mereka.

Scalping Forex

Teknik Forex Brunei

Teknik Mudah Untuk Newbie Buat Untung Besar

1. Teknik Forex Brunei Teknik Forex   mendatangkan profit!

2. Saya Tahu Anda Dah Lama Mencari Teknik Forex  Untuk Membuat Duit Sampingan

3. Kebanyakkan Teknik AdalahMenyuruh Anda Belajar Asasdan Ananlisa Teknikal serta

Master Forex Indicators !

4. Nak Belajar Itu Semua Memerlukan Masa YangPanjang Dan Kos PulakTinggi sampai Beribu-ribu Ringgit!

5. Saya AdaPenyelesainnya! Walaupun anda Seorang Newbie Untuk Forex

6. Jangan risau, teknik forexmalaysia ini pasti mendatangkanprofit dari saat anda mula trade.

7. Anda hanya Copy Sebiji MacamYang Di Buat Oleh Expert Trader Secara Percuma Betul ke ni masta? Ya memang benar. Cuba Ikuti setiap langkah yang saya tunjukkan di sini! (bibd forex)

8. Perhatikan Di Sini! Trade Expert Trader Bernama Trade Saya

9. Perhatikan Keputusanya! Expert trader tu masih belum buat untung, tapi saya telah

buat untung 26 pips… Lihat slide seterusnya untuk tengok berapa untung yang saya buat!
10. Untung yang saya buat untuk trade itu adalah USD160

teknik forex sebenar

11. Kita membuat untung terlebih dahulu sebelum expert trader mencapai harga open-nya. Tapi teknikal analisis, analisaindicator dan keadaan market semua dibuat oleh expert trader tersebut. Saya telah ‘mencuri ‘ ramalannya…

12. Apakah Idea Di Sebaliknya?Expert trader analisa dan Dan set trade sayaRamal harga akan naik dengan Take Profit padadan open trade dgn BUY harga dia open Tetapi harga pulak turun Sementara, lebih dari 10 pips Saya open trade ikut dia BUY(kurang 10 pips dari dia)

13. Jika anda rela menunggu di depan komputer, anda boleh poket profit yang lebih tinggi

14. Siapakah expert trader ini? Expert Trader adalah full time trader yang bekerja untuk broker itu. Mereka di bayar untuk setiap trade oleh broker tersebut. Sebelum menjadi Expert Trader, performans mereka dipantau selama 2 bulan oleh broker tersebut.

15. Perhatikan Statistik caraj5 –Salah Seorang Expert Trader Yang Anda Boleh Tiru

16. Statistik untuk Setahun

17. Peratus Kesemua Trade caraj5

18. Secara Terperinci

19. Ini adalah Bilangan Trade Yang diBuat Dalam Satu Hari

20. Anda Yakin Sekarang? Apakah Langkah Seterusnya?

21. Untuk Teknik, Video Tutorial dan Maklumat lanjut

 

CUBA AKAUN DEMO

Apakah trading forex membuat Anda jadi stress? Atau membuat Anda jadi galau karena sering mengalami rugi?Atau sering mengalami emosi labi pada saat floating minus?
Seharusnya hal itu tidak perlu terjadi. Perlu Anda fahami, trading forex adalah bisnis. Ingat sekali lagi bahwa trading forex adalah usaha yang dilakukan untuk mendapatkan keuntungan.
Jadi Anda tidak harus merasakan stress hanya gara-gara terfloating atau MC. Suatu bisnis yang jika dilakukan dengan baik dan benar, pasti akan ada hasil untung yang bisa diraih.
Jika Anda merasa tertekan saat trading forex berarti ada sesuatu yang salah. Setiap masalah memiliki setidaknya satu alasan. Dan seharusnya stres yang Anda derita tidak perlu berlarut-larut. Kesalahan yang mengakibatkan stress bisa terjadi antara lain:
1. Hindari Mengambil Risiko Terlalu Besar
Mengetahui perdagangan sama halnya mengetahui risiko yang akan dihadapi. Jika Anda mengatakan kalau market dapat diatasi dengan ketahanan 1000 point, maka fokuskan supaya akun Anda dapat bertahan dengan kekuatan 1000 point tersebut.
Jadi, jangan sampai memberikan transaksi yang terlalu banyak sehingga menimbulkan stress terhadap trading forex Anda.
Memang biasanya trading forex saat ini dapat berjalan mulus dan normal, namun ketika pada saat terjadi kekeliruan fatal dapat menyebabkan trading forex Anda akan hilang dan musnah. Itulah sebabnya jangan biarkan akun Anda mendapat risiko yang sangat besar.
2. Selalu Pasang Stop-Loss
Nah, salah satu bukti bahwa Anda adalah seorang pecundang salah satunya tidak mau mendapat kerugian. Padahal persepsi tentang kehilangan atau kerugian tidak sepenuhnya terjadi pada transaksi Anda.
Bahkan secara global, masih terdapat keuntungan yang bisa Anda serap untuk digunakan dalam trading forex.
Memang terkesan aneh jika karena satu dua perdagangan saja sudah merasa risau dengan adanya cut loss atau terkena stop loss. Jika kita tinjau lebih jauh lagi, maka transaksi yang Anda fokuskan bukan pada satu atau dua transaksi melainkan lihat secara global berapa keuntungan yang sudah didapatkan dan berapa pula kerugian yang sudah diderita.
Dari hasil tersebut, dapat Anda lakukan kalkulasi. Jika lebih banyak rugi maka Anda harus berbenah diri. Itulah fungsi dari adanya kerugian. Bukan tidak rela gara-gara merasa rugi.
Hal inilah yang menyebabkan trading forex Anda merasa sulit. Sulit untuk melakukan konsistensi profit atau sulit untuk melakukan pembukaan open posisi.
Bahkan Anda akan kesulitan dalam keluar perdagangan. Dibutuhkan pengorbanan untuk rela dan mengikhlaskan akun yang tidak profit.
3. Miliki Sumber Pendapatan Lain
Trader yang nekad adalah trader yang baru belajar trading forex sudah memutuskan untuk terjun secara total. Padahal sebelumnya sudah mendapat gaji yang besar dari perusahaan atau dapat honor dari negara. Jika Anda nekad seperti ini, maka trading forex Anda tidak akan mulus. Bahkan cenderung merugi terus menerus.
Untuk itu jangan terburu-buru memutuskan kontrak kerja yang lama sebelum Anda mampu konsisten di forex trading. Sehingga pada saat Anda mengalami kerugian di trading forex tetap mendapat gaji atau pendapatan dari sumber lain.
Ketika Anda mengalami kerugian, gaji inilah yang dapat diandalkan. Mungkin saat ini tidak terlalu penting, tapi suatu saat ketika Anda mengalami kerugian, honor tersebut akan menjadi sangat berharga untuk mencukupi kebutuhan diri Anda dan keluar.

 

CUBA AKAUN DEMO

Fibonacci Forex

Dalam memulai suatu bisnis, kita tentunya melakukan observasi terlebih dahulu tentang bisnis yang akan kita tekuni, bagaimana bisnis tersebut, keuntungan yang didapat maupun resiko yang ada. Begitu juga jika Anda memutuskan untuk masuk kedalam bisnis forex ini. Anda perlu mengenal tentang forex terlebih dahulu, belajar dan menyusun strategi yang tepat untuk meminimalkan resiko dan mendapatkan keuntungan yang diharapkan.

Nah, cara belajar forex yang cerdas, Anda perlu memperhatikan langkah-langkah berikut supaya Anda lebih mudah dalam belajar dan tidak salah arah.

1. Kumpulkan Artikel Forex

Anda perlu mengenal tentang forex dan karakteristiknya dengan baik sebelum memulai bisnis ini. Untuk itu, kumpulkan artikel-artikel mengenai forex sebanyak-banyaknya untuk membantu Anda lebih mengenal forex lebih mendalam seperti istilah-istilah forex, produk-produknya dan lain sebagainya.

2. Demo Account

 
 

CUBA AKAUN DEMO

BUKA AKAUN SEBENAR

Demo account ini sangat penting bagi Anda untuk belajar mengenal karakteristik suatu mata uang, bagaimana pergerakannya maupun untuk menguji sistem trading yang Anda pakai. Ingatlah, untuk sukses sebagai seorang trader tidak bisa didapatkan secara instan akan tetapi diperlukan waktu dan latihan yang cukup hingga Anda bisa berhasil. Mungkin Anda merasa cukup melakukan demo account dalam waktu 1 bulan saja, akan tetapi bagi sebagian orang tidaklah cukup, saran kami sebaiknya Anda melakukan demo account selama minimal 3 bulan berturut-turut.

3. Trading Plan

 

Trading plan ini meliputi sistem trading yang Anda gunakan, management resiko yang diterapkan maupun penerapan money management. Sistem trading yang baik dan cocok bagi seseorang belum tentu juga baik dan cocok bagi Anda. Karena itu, kenalilah gaya trading Anda dan carilah sistem trading yang cocok bagi Anda. Hindarilah trading yang asal-asalan dan emosional karena jika demikian, Anda akan membuang-buang uang saja. Management resiko dan money management juga penting diperhatikan, berapa Anda akan mengambil profit, kapan Anda harus cut loss, berapa lot yang Anda ambil dalam satu transaksi dan sebagainya.

Trading plan ini penting bagi seorang trader. Tanpa trading plan yang baik dan benar, kami percaya, Anda melakukan sesuatu yang sia-sia. Disiplinlah menjalankan trading plan yang sudah dibuat.

 

4. Mentor yang baik

 

Carilah mentor yang baik untuk trading Anda. Mentor yang baik tentunya harus cerdas dan mempunyai kredibilitas yang baik dalam trading forex. Dia harus jujur dan bisa dipercaya sehingga dia bisa menginspirasi Anda. Mentor yang baik tidak akan mau anak didiknya terus bergantung padanya. Dia akan mendorong Anda untuk bisa mandiri hingga Anda bisa melebihi kemampuannya. Dan carilah mentor yang rendah hati, yang tidak pernah ingin memamerkan hasil transaksinya kepada orang lain karena hal itu memang tidak perlu serta mentor yang murah hati, yang bersedia menularkan apa yang diketahuinya tanpa perlu menutup-nutupi atau merahasiakannya.

Akhirnya, selamat belajar dan janganlah cepat puas karena didalam bisnis forex tidak ada yang namanya master atau pemula, yang ada hanya profit dan loss.

Bibd Forex

6 Tips Cara Belajar Trading Forex Online Untuk Pemula

Jika diperhatikan sekilas, trading forex online terlihat mudah, namun juga dibutuhkan persiapan dan penelitian yang cukup dalam. Seiring perkembangan teknologi, trading forex online telah membawa perubahan besar pada pasar dunia, terlebih untuk investor dan para spekulan. Untuk memulai trading forex, Anda hanya butuh modal awal yang cukup rendah, tidak diperlukan pengalaman khusus dan software pendukung yang bersahabat. Akan tetapi untuk trader pemula, yang tergolong baru di dunia trading forex, perlu menyadari akan adanya trik dan jebakan-jebakan yang bisa menguras uang Anda. Karenanya diperlukan proses belajar forex yang cukup untuk mengetahuinya. Di artikel ini akan saya jelaskan 6 tips untuk cara belajar trading forex online yang bisa Anda terapkan untuk meminimalkan resiko yang ada dalam trading forex:

1. Tentukan prioritas Anda.

Pertimbangkan penghasilan, aset, utang dan keadaan keuangan Anda. Hal ini mutlak diperlukan, janganlah mempergunakan uang yang diperlukan untuk kebutuhan lain sebagai modal untuk trading forex. Anda harus menggunakan uang yang mungkin kita sebut sebagai uang lebih supaya Anda bisa lepas dari pemikiran-pemikiran seperti misalkan makan untuk besok, membayar kredit motor, karena hal ini akan merusak konsentrasi Anda dalam trading di pasar forex.

2. Temukan gaya trading Anda.

Biasakan diri Anda menggunakan demo account untuk menemukan gaya trading Anda sendiri. Hal ini termasuk juga mencoba strategi atau sistem trading yang Anda rasa cocok dengan gaya trading Anda. Mungkin Anda juga bisa mengadopsi sistem trading orang lain dan memodifikasinya agar sesuai dangan gaya Anda.

3. Pergerakan harga.

Pelajarilah pergerakan harga atau karakteristik harga. Cobalah beberapa periode waktu, dari long term period ke short term period, untuk memudahkan Anda mengetahui trend jangka panjang dan jangka pendek sesuai dengan gaya trading Anda. Kemudian coba periode tersebut untuk trading secara langsung. Cobalah beberapa lama sampai Anda merasa cocok dengan periode tersebut.

4. Tentukan Entry dan Exit point.

Tentukan titik support dan resistance. Anda bisa menggunakan karakteristik candlestick atau bisa juga menggunakan indikator fibonacci untuk menentukan titik support dan resistance. Perhatikan dan tunggu harga ketika mencapai salah satu titik tersebut, ketika harga sudah melewati salah satu dari kedua titik tersebut, barulah Anda dianjurkan untuk melakukan open posisi.

5. Money management.

Anda harus bisa mengatur modal trading Anda. Tentukan batasan resiko pertransaksi, misalkan; tidak lebih dari 2% modal, jadi apabila kita melakukan open posisi dan mengalami kerugian sampai 2% modal, Anda harus segera menutup posisi tersebut tidak perduli apabila Anda yakin dengan keputusan open posisi tersebut.

6. Stop loss.

Selalu pergunakan Stop loss yang akan menutup posisi Anda ketika harga tidak sesuai dengan apa yang Anda prediksikan. Hal ini penting supaya modal Anda tidak langsung habis dalam satu kali transaksi saja.