Bagaimana Berdagang ?

Pembukaan Kedudukan

Bagaimana Membuka Kedudukan 
Kedudukan yang dibuka sama ada membeli (meletakkan dagangan long) atau menjual (meletakkan dagangan short) pada Forex, Emas dan Perak Lani, Niaga Hadapan Minyak dan Gas dan Niaga Hadapan Indeks yang ditawarkan oleh Amana Capital. 
Gambarajah di bawah menunjukkan butang “Beli” (long) dan “Jual” (short) yang memulakan kedudukan long atau short dalam platform Meta Trader 4. 

Penting: Pelabur, sebelum menekan butang Beli atau Jual, perlu ingat untuk pilih simbol betul yang dia hendak dagangankan cth. dalam contoh ini “USDJPY” dan “Volume” dia hendak dagangkan cthnya 0.3 lot, 1.0 lot 5.0 lot.

Ambil perhatian bahawa pelabur boleh meletakkan renti rugi atau ambil untung pada masa yang sama bagi menguruskan risikonya – untuk maklumat lanjut mengenai renti rugi dan ambil untung sila lihat di bawah. 

CUBA AKAUN DEMO

Membeli / Meletakkan dagangan long
Pelabur boleh membuka dagangan dengan membeli atau meletakkan daganganlongpada mana-mana instrumen yang ditawarkan oleh Amana Capital. Untuk mendapat keuntungan harga instrumen itu perlu menaik.

Menjual / Meletakkan dagangan short
Pelabur boleh membuka dagangan dengan menjual atau meletakkan dagangan shortpada mana-mana instrumen yang ditawarkan oleh Amana Capital. Untuk membuat keuntungan, harga instrumen itu perlu jatuh.

Saiz Dagangan Minimum
Saiz dagangan minimum bergantung kepada jenis akaun.

 

Jenis Pesanan

 • Pesanan Beli
 • Pesanan Jual
 • Pesanan Tutup

Pesanan Menunggu

 • Renti Rugi
 • Renti Beli
 • Renti Jual
 • Pesanan Had
 • Had Beli
 • Had Jual

Ubahsuai Pesanan
Semua pesanan menunggu, selagi mereka telah belum dilaksanakan di pasaran, boleh dibatalkan atau diubah suai oleh pelabur. Pelabur mungkin mahu untuk melakukan ini kerana sebagai contoh analisis fundamental atau teknikalnya atau hanya kerana berita terkini dalam pasaran boleh mengubah pendapat beliau mengenai hala tuju pasaran. Pesanan menunggu
Renti Beli 
Pesanan Renti Beli adalah berguna apabila pelabur percaya cthnya dengan bantuan analisis teknikal atau fundamental jika pasaran mencecah paras harga tertentu yang terletak di atas paras semasa kemudian ia akan naik.
Dengan pesanan jenis ini pelabur letakkan renti beli untuk mata wang EURUSD pada 1.3680 (pada masa ini katakan dagangan berada pada 1.3610). Sebaik sahaja pasaran mencecah 1.3680 pesanan diaktifkan dan pelabur masuk long EURUSD.
Pelabur akan untung jika harga pasaran untuk EURUSD terus naik.

Contoh:
Katakan anda ingin beli 1 Lot EURUSD jika harga menunjukkan ia hendak naik. Menganggap EURUSD kini didagangkan pada 1.3780 dan anda percaya bahawa jika harga naik sehingga 1.3800 atau lebih tinggi ia akan teruskan momentum menaik. Anda letakkan Pesanan Beli Renti @ 1.3800 untuk EURUSD.

Katakan EURUSD kemudian terus dirdagangkan sehingga 1.3800. Pada masa itu, pesanan anda akan menjadi Pesanan Pasaran untuk membeli dan pesanan anda akan dipenuhi di pasaran.

Renti Jual
Pesanan Jual Stop adalah berguna apabila pelabur percaya contohnya dengan bantuan analisis teknikal atau fundamental bahawa jika pasaran mencecah paras harga tertentu yang terletak di bawah paras semasa kemudian ia akan turun.
Dengan pesanan jenis ini pelabur letakkan Jual Renti untuk EURUSD pada 1.3580 (pada masa ini katakan dagangan pada 1.3610). Sebaik sahaja pasaran mencecah 1.3580 pesanan diaktifkan dan pelabur masuk EURUSD short.
Pelabur akan untung jika harga pasaran untuk EURUSD terus turun.
Contoh:
Andaikan anda hendak jual 1 Lot EURUSD dan anda bimbang jika harga jatuh beberapa dolar ia akan mencetuskan permulaan penurunan jauh lebih besar. Anggap EURUSD kini didagangkan pada 1.3780.
Anda buat pesanan Renti Jual @ 1.3750 untuk mata wang EURUSD. Katakan EURUSD kemudiannya terus didagangkan turun hingga 1.3750. Pada masa itu, pesanan anda akan menjadi Pesanan Pasar untuk jual dan pesanan anda akan dipenuhi pada harga pasaran.

Had Beli
Pesanan had beli adalah berguna apabila pelabur percaya contohnya dengan bantuan analisis teknikal atau fundamental jika pasaran mencecah paras harga tertentu yang terletak di bawah paras semasa kemudiannya ia akan naik.
Dengan pesanan jenis ini pelabur letakkan Had Beli untuk mata wang EURUSD pada 1.3580 (katakan pada masa ini dagangan di 1.3610). Sebaik sahaja pasaran mencecah 1.3580 pesanan diaktifkan dan pelabur masuk long EURUSD.
Pelabur akan untung jika harga pasaran untuk EURUSD terus naik.
Contoh: Katakan anda ingin Beli 1 Lot EURUSD, dan ia kini didagangkan pada 1.3780. Anda ingin beli EURUSD jika harga jatuh kepada 1.3750 atau kurang, kerana anda rasa harga semasa EURUSD 1.380 adalah sedikit ternilai lebih.
Anda meletakkan pesanan Had Beli @ 1.3750 untuk 1 Lot EURUSD. Sekarang katakan harga dagangan turun ke 1.3750 jadi pesanan anda nanti akan dibeli pada harga pasaran.

Had Jual
Pesanan Jual Limit adalah berguna apabila pelabur percaya contohnya dengan bantuan analisis teknikal atau fundamental bahawa jika pasaran mencecah paras harga tertentu yang terletak di atas paras semasa kemudian ia akan turun.
Dengan pesanan jenis ini pelabur letakkan Had Jual untuk EURUSD pada 1.3680 (pada masa ini katakan dagangan pada 1.3610). Sebaik sahaja pasaran mencecah 1.3680 pesanan diaktifkan dan pelabur masuk EURUSD short.
Pelabur akan untung jika harga pasaran untuk EURUSD turun semula.
Contoh:
Katakan anda ingin Jual 1 Lot EURUSD, dan ia kini didagangkan pada 1.3780. Anda ingin jual EURUSD dan ambil untung anda sekiranya harga EURUSD mencecah 1.3800, kerana anda rasakan harga EURUSD tidak akan pergi jauh lebih tinggi daripada 1.3800.
Anda membuat pesanan Had Jual @ 1.3800 untuk mata wang EURUSD. Sekarang katakan harga dagangan naik ke 1.3800 jadi pesanan anda nanti akan djual pada harga pasaran.

Renti Rugi (SL)
Renti Rugi digunakan untuk meminimumkan kerugian jika harga instrumen dasar tersebut telah mula bergerak dalam arah yang tidak menguntungkan. Jika harga sekuriti sampai ke paras ini, posisi akan ditutup secara automatik. Pesana Renti Rugi hanya dapat dilaksanakan untuk kedudukan terbuka tetapi bukan untuk pesanan dagangan menunggu.
Ambil Untung (TP)
Pesanan Ambil Untung bertujuan untuk mendapat keuntungan apabila harga sekuriti telah mencapai paras tertentu. Pelaksanaan pesanan ini mengakibatkan penutupan kedudukan. Ambil Untung hanya boleh dilaksanakan untuk kedudukan terbuka tetapi bukan untuk pesanan menunggu.

Pesanan Renti Mengekor
Pesanan Renti Mengekor adalah satu lagi jenis lain bagi Pesanan Renti Rugi Menunggu. Renti Rugi adalah bertujuan untuk mengurangkan kerugian di mana harga simbol bergerak dalam arah yang tidak menguntungkan. Jika kedudukan menjadi menguntungkan ianya menguntungkan bagi pelanggan untuk mengalihkan (atau sentiasa mengubah-ubah) Renti Rugi ke paras balik pokok. Proses ini boleh diautomasikan dalam MT4 – automasi ini dikenali sebagai Renti Mengekor atau Trailing Stop. Alat ini adalah sangat berguna apabila harga berubah sangat kuat dalam arah yang sama atau apabila ianya adalah mustahil untuk memerhati pasaran secara berterusan atas apa-apa sebab.
Untuk menetapkan renti mengekor, anda perlu membuka kedudukan. Pelanggan perlu pilih nilai yang wajar di antara Paras Renti Rugi dan harga semasa di dalam senarai kedudukan yang dibuka. Hanya satu renti mengekor boleh ditetapkan untuk setiap kedudukan terbuka.
Selepas tindakan di atas telah dilaksanakan, pada kemasukan sebut harga yang baru, sistem akan secara automatik memeriksa sama ada kedudukan terbuka adalah menguntungkan. Sebaik sahaja keuntungan dalam mata atau poin menjadi sama atau lebih tinggi daripada paras yang ditetapkan, arahan untuk meletakkan pesanan renti rugi akan diberikan secara automatik. Paras pesanan diletakkan pada jarak tertentu dari harga semasa. Di samping itu, jika harga berubah ke arah yang lebih menguntungkan, renti mengekor akan membuat paras Renti Rugi secara automatik mengikuti harga, tetapi jika keuntungan kedudukan jatuh, pesanan itu tidak akan diubah suai lagi. Oleh itu, keuntungan kedudukan dagangan ditetapkan secara automatik.

Strategi Dagangan

Spekulasi

Berdagang mengikut pandangan anda sendiri dan dapat manfaat daripada kenaikan dan kejatuhan pasaran.

Arbitraj

Berdagang atas perbezaan harga di antara dua atau lebih instrumen untuk membuat keuntungan bebas risiko.

Lindung nilai

– Mengurangkan pendedahan risiko portfolio saham anda dengan mengambil kedudukan short CFD> – Kefleksibilitian digabungkan dengan keupayaan untuk berdagang dengan nilai sekecil satu saham membolehkan lindung nilai portfolio saham sedia ada anda dengan cara yang tepat dan kos berkesan – Kerugian dalam portfolio fizikal anda dapat diimbangi dengan keuntungan CFD untuk tujuan cukai dan sebaliknya.

Dagangan Sektor

-Membolehkan anda mengambil gambaran keseluruhan pada sekumpulan saham tanpa perlu dagangkan setiap saham secara individu. Cth: Sektor Kewangan, sektor Tenaga atau sektor Telekomunikasi.
– Buangkan pendedahan pelbagai sektor apabila berdagang indeks. Cth: Long UK100, short Bank UK
– Lindung nilai kumpulan kedudukan saham sedia ada dengan satu dagangan yang mudah. Cth: Long Vodafone, MM02 dan Cable & Wireless, short UK Telecoms.

Teknikal berbanding Fundamental?

 • Data fundamental adalah subjektif, penunjuk ketinggalan yang tertakluk kepada semakan semula
 • Pendahulu harga mengetahui fundamental secara beransur-ansur mendiskaunkan/memfaktorkan masuk data ekonomi. Beli khabar angin, jual fakta
 • Trend kuat biasanya akan mengatasi data ekonomi
 • Peletakkan pasaran
 • Sentimen sebagai penunjuk bertentangan
 • Bagaimana mengukur penanda keterlaluan tamak dan takut
 • Pendekatan yang bercampur-campur atau hibrid

Jenis-jenis Carta Asas

Carta Bar

Menentukan TREND MENAIK dan TREND MENURUN

TREND MENAIK adalah turutan tinggi dari lebih tinggi dan lebih tinggi dari balikan rendah. Dasar menaik (rendah lebih tinggi) adalah bahagian yang penting untuk diikuti dalam trend menaik.

Aliran MENURUN adalah turutan rendah dari lebih rendah baru dan tinggi lebih rendah. Tertinggi yang lebih rendah (menurun) adalah bahagian penting untuk diikuti dalam trend menurun.

Trend lebih mudah dikesan dan mempunyai tempoh masa yang lebih lama daripada kebanyakan pembetulan (corrections). Oleh itu, nisbah risiko/ganjaran dan kemungkinan menyebelahi membeli harga rendah dalam trend menaik dan menjual semasa harga sedang menaik dalam trend menurun.

Trend, Garis Trend & Pembetulan (Corrections)

Garis trend terbentuk apabila sekurang-kurangnya 3 puncak atau jurang boleh digabungkan, mewakili kadar seragam penurunan/kenaikan berbanding masa.

langgaran garis trend tidak semestinya bermakna sebagaimananya ia dianggap, perubahan dalam trend

Keertian langgaran garis trend bergantung kepada tempoh trend, bilangan titik yang tersentuh, pic bagi trend dan corak carta semasa

Alur terbentuk apabila puncak dan jurang kedua-dua membentuk kadar seragam penurunan menaik

Sokongan dan Rintangan

Bagaimana kita menentukan sokongan dan rintangan?

 • Puncak dan jurang dalam trend menaik/trend menurun
 • Kelompok harga aktiviti terdahulu
 • Puncak dan Dasar Utama
 • Garis trend dan Alur
 • Paras psikologi
 • Paras fibonacci

Lain-lain Jenis Carta

SMA (purata bergerak mudah)

Purata bergerak mudah dikira dengan menambah harga sekuriti untuk tempoh masa “n” terbaru dan kemudian membahagikannya dengan “n”. Untuk menggambarkannya, menambah harga penutupan sekuriti untuk 15 hari terbaru dan kemudian membahagikannya 15 akan menghasilkan purata bergerak 15 hari. Pada carta, pengiraan ini dibuat untuk setiap tempoh dalam carta.

EMA (purata bergerak eksponen)

Purata bergerak eksponen berbeza sedikit daripada purata bergerak mudah kerana ia memberi tambahan wajaran kepada data harga lebih terkini. Ini membolehkan pelabur mengesan dan bertindak lebih pantas terhadap trend harga terkini yang mungkin mengambil lebih masa untuk muncul pada satu SMA. Formula untuk EMA adalah: EMA = harga hari ini * K + EMA semalam * (1-K) di mana K = 2 / (N + 1).

 

Jalur Bollinger

Jalur Bollinger adalah sejenis sampul yang diplotkan pada paras sisihan piawai di atas dan ke bawah purata bergerak. Kerana sisihan piawai merupakan ukuran untuk ketaktentuan, jalur akan melaras diri — melebar ketika pasaran tidak menentu dan menguncup semasa tempoh tenang.

Momentum

Ia juga mungkin berguna dalam mengenalpasti keadaan terlebih beli dan terlebih jual apabila Momentum menjadi amat kuat atau lemah.

MACD (penumpuan / pencapahan purata bergerak)

MACD adalah penunjuk momentum mengikut-trend yang menunjukkan hubungan antara dua purata bergerak harga. MACD dilambangkan sebagai perbezaan di antara dua purata bergerak eksponen. EMA yang kedua, disebut sebagai garis “isyarat” (atau “pencetus”), diplotkan di atas MACD untuk menunjukkan peluang beli/jual.

RSI (penunjuk kekuatan relatif)

RSI juga boleh membantu mengenal pasti titik perubahan apabila terdapat bukan-pengesahan atau pencapahan. Sebagai contoh, tinggi baru dalam harga tanpa tinggi baru dalam RSI mungkin menandakan pecah keluar (breakout) yang palsu. RSI juga digunakan untuk mengenal pasti keadaan terlebih beli (overbought) dan terlebih jual (oversold) apabila nilai RSI mencapai tinggi atau rendah yang melampau. Penunjuk ini secara automatik mengubah warna dalam plot RSI apabila ia melebihi mana-mana paras yang dinyatakan dalam input ZonBeli (BuyZone) dan ZonBeli (SellZone). Garis melintang rujukan juga diplotkan pada paras ini sebagai bantuan visual.

Stochastic Cepat

Stochastic boleh membantu mengenal titik perubahan apabila terdapat bukan-pengesahan atau perbezaan. Sebagai contoh, tinggi baru dalam harga tanpa tinggi baru dalam Stochastic mungkin menandakan pecah keluar (breakout) yang palsu. Stochastic juga digunakan untuk mengenal pasti keadaan terlebih beli (overbought) dan terlebih jual (oversold) apabila Stochastic mencapai tinggi atau rendah yang melampau.

 

Stochastic Perlahan

Stochastic Cepat akan memberi isyarat yang lebih banyak daripada yang Stochastic Perlahan, walaupun beberapa penganalisis lebih suka kepada Stochastic Perlahan, mempercayai ianya kurang terdedah kepada libasan gergaji (whipsaws).

 

dagangan mata wang atas talian

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *